Om baggrundsbilleder

Oprettet

PLADS TIL MENNESKER

Er du blevet nysgerrig på de fire baggrundsbilleder, som vi har vist på forsiden af vores hjemmeside – så læs her historien om hvert enkelt projekt:

Plads til naturen – Lindevangsparken, Frederiksberg / Marianne Levinsen Landskab

Lindevangsparken er med sin placering på det vestlige Frederiksberg – og med mindst 500 m hen til nærmeste park – et vigtigt grønt åndehul. For få år siden var den en nedslidt, lidt kedelig og ikke overvældende besøgt bypark midt i et kvarter på Frederiksberg. Den revitaliserede Lindevangspark tager afsæt i parkens oprindelige anlæg, men har fået tilføjet vandmuren på Sløjfen ud mod Peter Bangsvej, den brede grøft i parkens østside, den cirkulære scene på parkens åbne græsareal samt lege- og aktivitetspladser i lysninger i den mere skovagtige del af parken. Lindevangsparken kan med sin målsætning om at skabe fornyelse, at øge muligheden for bevægelse og at imødekomme klimaændringer stilles lige med lignende nutidige park- og byrumsrenoveringer; projektet skiller sig dog alligevel ud ved at bevare den for lokalområdet genkendelige struktur og det plantemæssige værdifulde i det oprindelige anlæg. Projektets gennemførelse har skabt åben adgang, nye funktioner og øget et eksisterende parkmiljøs værdi for lokalområdet, for kommunen og for storbyen Københabn omkring Frederiksberg. Projektet var nomineret til Dansk Landskabspris 2017.

Foto: Marianne Levinsen Landskab

Plads til leg - Vestre Fjordpark, Aalborg / GHB Landskabsarkitekter og Adept

Fjordparken, der har været samlingssted for badelystne Aalborgensere i 70 år, har de seneste år gennemgået en omfattende og tiltrængt revitalisering. Samspillet mellem byen og fjordlandskabet er et kæmpe aktiv for byudviklingen i Aalborg. Parken er en del af den grønne forbindelse mellem byen og Limfjorden og danner med sine 16,5 ha ramme om et imponerende spektrum af aktiviteter. Her er genskabt en central badelagune med mulighed for leg, svømning og udspring. Fjordparken har derudover fået tilført flere bygninger, som rummer forskellige klubber med fokus på kajakroning, dykning, vinterbadning m.m.. Bygningernes tage er bearbejdet landskabeligt med plads til ophold, leg, planter og tilbyder endda en fantastisk udsigt over Limfjorden. Brugernes behov for at være aktive sammen i naturen understøttes forbilledligt. Projektet var nomineret til Dansk Landskabspris 2017.

Foto: Rasmus Hjortshøj, COAST

Plads til mennesker - Forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus, København / Schønherr, COBE + TRANSFORM

Kulturhus Nordvest ligger på hjørnet af Thomasgårdsvej og Rentemestervej ved en af Københavns mest trafikerede indfaldsveje. Kulturhuset fungerer som et kombineret kulturhus og bibliotek for bydelen. Bygningens funktion som samlingssted er trukket ud til fortovet, hvilket resulterer i, at bygning og forplads opleves som én helhed. Forpladsens grid på 5x5 m indeholder både bede, opholdsarealer og plinte, mens to store desifalt-felter på 10x10 m giver plads til leg, løb, dans og boldspil. Kulturhuset er et bydelsprojekt, hvor det er lykkedes at samle lokalområdet. Forpladsen åbner op og er inkluderende og ikke afgrænsende, som man ellers kunne fristes til at udforme en plads i et så trafikeret kryds. Det succesfulde resultat ses i den flittige brug af hus og forplads, der trods den hårde lokation, altid er befolket. Som en del af projektet har teamet gennemført en vigtig og grundig borgerinddragelsesproces. Det processuelle forløb tjener til inspiration for branchen. Projektet modtog Dansk Landskabspris 2017.

Foto: Jens Markus Lindhe